Kuba Kalusiński szóstego i siódmego marca będzie walczył o mistrzostwo Polski Brewers. Turniej polega na parzeniu kawy alternatywnymi metodami. Ten barista z Mieściska pracuje w Brisman Kawowy Bar Poznań, czyli jednym z najlepszych w kraju barów.
Turniej Brewers Cup polega na parzeniu kawy bez użycia ekspresu ciśnieniowego. W rundzie eliminacyjnej zawodnicy parzą trzy próbki naparów w dowolnie wybranych zaparzaczach na dostarczonych im ziarnach. Runda Open przeznaczona dla sześciu najlepszych kandydatów do zwycięstwa polega na parzeniu własnych ziaren. Uczestnicy przygotowują również prezentacje na temat ziaren i sposobów parzenia. Zwycięzca ma prawo reprezentować Polskę w mistrzostwach świata.
Już niedługo na antenie Waszego Radia FM rozmowa z Kubą Kalusińskim. Wtedy dowiecie się więcej o kunszcie manualnego parzenia kawy.
(Cezary Kucharski)