Masz temat? Zadzwoń!!! 506 200 102

Czekolada z awokado, brownie z fasoli i ciastka z cukinii – przepisy

Zdjęcie aktualności Czekolada z awokado, brownie z fasoli i ciastka z cukinii – przepisy fot. WRFM

Słodycze w niestandardowym wydaniu cieszą się stale rosnącą popularnością i trudno się temu dziwić – wbrew temu co mogłoby się wydawać, ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak podbił już niejedno serce. Oto kilka pomysłów na słodkie przysmaki w nieco innej niż zazwyczaj postaci.

Pudding czekoladowy z awokado

Nie ulega wątpliwości, że czekolada z awokado to świetne połączenie. Przygotowanie tego wyjątkowego deseru należy rozpocząć od rozpuszczenia w kąpieli wodnej czekolady z dodatkiem miodu – warto postawić na składniki najwyższej jakości, a dobrze sprawdzi się na przykład czekolada gorzka E.Wedel. Rozpuszczoną czekoladę należy połączyć ze zmiksowanym na gładko awokado, a następnie dodać do całości ekstrakt z wanilii i kakao. Ostatnim krokiem jest stopniowe dodawanie do masy jogurtu greckiego, aż do uzyskania konsystencji nieco rzadszej niż pożądana, po czym wystarczy już tylko schłodzić deser w lodówce. Gotowy pudding można posypać kawałkami owoców i ulubionymi orzechami.

Brownie z fasoli

Interesującą alternatywą dla klasycznego, chrupiącego z zewnątrz i wilgotnego w środku brownie jest ciasto z fasoli. Odsączoną i przepłukaną czerwoną fasolę należy dokładnie zmiksować ze średniej wielkości bananem i olejem, a następnie dodać do nich kakao oraz niewielką ilość sody oczyszczonej i wymieszać. Tak przygotowaną masę łączy się z jajkami ubitymi z cukrem i pozostaje już tylko pieczenie – po około 35-45 minutach w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ciasto jest gotowe.

Ciastka z cukinii

Kruche ciasteczka z cukinii to przysmak, do którego przygotowania nie są potrzebne duże umiejętności kulinarne. Do wymieszanych płatków i otrębów owsianych, cukru i mąki orkiszowej wystarczy dodać pokrojone masło oraz drobno startą i odsączoną cukinię. Całość należy wrobić ręcznie lub mikserem, a następnie schłodzić gotowe ciasto w zamrażalniku przez około pół godziny. Po tym czasie, wystarczy tylko rozwałkować ciasto, wykroić ciasteczka i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

 

(mat. partnera)